Svettehytte

Jan-Erik Fjelltrommeren Gravdahl er Svettehyttemester, Forstander og leder i Sjamanistisk Forbund Innlandet. Han er utdannet i den Meso-Amerikanske svettehyttetradisjonen og hos den meksikanske sjamanen og Soldanseren Andres King Cobos.

Han har også SFs egen seremonilederutdannelse.


Svettehytteseremonier er for mange lokkende og mystiske, kanskje litt skummelt, og man lurer på om det er trygt.

Folk har deltatt i rituelle svetter i tusenvis av år, men med alle aktiviteter som involverer det ekstreme, som ekstrem varme, er ikke svettehytteseremoni uten risiko.

Seremonien handler om mer enn bare å svette, det er et renselsesrituale som brukes til et bredt spekter av formål, avhengig av kultur og anledning.

Svettehytte er assosiert med urfolkskulturer, som bruker det til å søke visdom, helbrede, takke og for å rense sinn, kropp og sjel.


Seremonien finner vanligvis sted i kuplete, runde hytter, men noen bruker tipier eller groper dekket med greiner og trestammer.

Ilden tennes utenfor hytta og pleies av en trent Ildmester, som varmer steinene som brukes til å holde hytta varm. Steinene legges i en grop i sentrum av hytta. Dette symboliserer livmoren.

Steinene innvies med røkelse og den feminine og maskuline kraften.

Seremonien kan holdes i stillhet, eller ledsages av rituell tromming og sang. Dette avhenger av seremonilederens tradisjoner.


Svettehytter blir veldig varme, de fleste holder en temperatur på over 100 grader gjennom hele seremonien. Seremonien varer i flere timer og man er intenst åndelig fokusert.

Seremonien deles ofte i 4 deler, som representerer åndelige utfordringer, være seg de fire elementene; ild, luft, jord og vann, eller de fire himmelretningene. Det gir felleskap til jorden, og det å synge og tromme gir deltagerne mulighet til å tåle varmen over lang tid og man lærer å takle fysisk ubehag og frustrasjon.

Det er en dypt spirituell opplevelse.


Svettehytteseremoni er ikke for alle, de med helseproblemer skal oppsøke lege før de evt kan delta.

SF har egne retningslinjer for svettehytte og man må fylle ut et helseskjema før man kan gå i seremoni.

Svettehytte 23.05.20

Alle ankom fredag kveld.
Vi ble 9 stk.
Vi åpner med mat og prat, vi blir noe kjent. Nye ansikter og noen gamle. Vi tenner bålet i tipien og vi har en etterlengtet sterk og felles tromming. Lørdag, og det er frokost og forberedelser for å starte seremonien. Vi samles og åpner retninger og det hellige rom. Vi bygger bål for steinene. Til sammen førti steiner.
Bålet brenner i noen over to timer. Vi er i svettehytte. Mellom tre og fire timer varte sermoninen. Takknemlige folk. En varm og sterk hytte.
Vi spiser deilig mat, jordskokk suppe med deilig tilbehør. Ramsløk smør og pesto. Det svulmet av mat, frukt og godteri.
Folk blir utslått, noen sover og prat og stemning er god.
Takk for at jeg har muligheten til å gjøre dette. Og en stor takk til deg som kom..

Mer om
Hovedmedlemsskap i Sjamanistisk Forbund er gratis

Mer fra "

artikler

"

Se alle
artikler
19
.
06
.
2024
0
Nordisk Åsatru
artikler
27
.
03
.
2023
0
vakttelefon
artikler
28
.
09
.
2020
0
Reinens horn
artikler
12
.
08
.
2020
0
Månen
artikler
25
.
05
.
2020
0
Svettehytte