Vårsanking av planter

Naturens spisskammer har åpnet

Norsk natur bugner av spiselige planter – et ekte spisskammer for den som vil sanke mat rett fra villmarken. Fra tidlig vår til sen høst kan du finne et mangfold av velsmakende og næringsrike vekster. Her får du en oversikt over minst 15 spiselige planter du kan finne i norsk natur, med tips til bruk og kjennetegn.

1. Brennesle (Urtica dioica)

Unge skudd og blader kan brukes til suppe, smoothie, eller som spinaterstatning. Rik på vitaminer og mineraler. Husk hansker ved sanking og forvell planten før bruk.

2. Geitrams (Chamerion angustifolium)

Unge skudd kan stekes som asparges, bladene kan brukes i salat eller til te, og blomstene gir farge til saft og kaker. Røttene kan også spises etter tilberedning.

3. Løvetann (Taraxacum spp.)

Både rot, unge blad, blomsterknopper, stengel og blomst er spiselige. Bruk bladene i salat, lag kapers av knopper, eller bruk blomstene til sirup og gele.

4. Meldestokk (Chenopodium album)

Bladene kan brukes som spinat, i suppe, stuing eller omelett. Også kjent som en næringsrik plante.

5. Engsyre (Rumex acetosa)

Syrlige blader som kan brukes i salat, supper eller urtesmør. Også ung blomst kan brukes som garnityr.

6. Skvallerkål (Aegopodium podagraria)

Unge blader brukes som spinat i supper, salater eller paier. Et vanlig ugress med stor matverdi.

7. Granskudd

De lysegrønne skuddene på grantrær om våren har en frisk, syrlig smak og egner seg til saft, sirup og dressinger.

8. Løkurt (Alliaria petiolata)

Bladene har mild hvitløkssmak og kan brukes i pesto, salat eller som krydderurt.

9. Almenøtter (Ulmus glabra)

De flate, grønne frøene kan spises rå i salat eller stekes lett til wok.

10. Nyperoser (Rosa spp.)

Blomsterbladene kan brukes til sukker og gele, mens nypene kan brukes til suppe, puré eller tørkes til te. Husk å fjerne frøene før bruk.

11. Gjøksyre (Oxalis acetosella)

Bladene har frisk, syrlig smak og passer i salater eller som garnityr til fiskeretter.

12. Marikåpe (Alchemilla vulgaris)

Unge blader kan brukes i salat eller som urtete. Tradisjonelt brukt i folkemedisin.

13. Tindved (Hippophae rhamnoides)

Bærene er rike på C-vitamin og kan brukes til saft, gelé eller som smakstilsetning.

14. Gåsemure (Potentilla anserina)

Røttene kan spises ferske eller kokte, og har høy næringsverdi.

15. Takrør (Phragmites australis)

Røttene inneholder sukker og kan spises rå eller kokes. Finnes i våtmarker.

16. Harerug (Polygonum viviparum)

Både røtter og yngleknopper kan spises, og har en nøtteaktig smak.

17. Storklokke (Campanula latifolia)

Stengelmargen har en søt smak og kan spises rå.

18. Fjæresauløk

En vill løkart som kan brukes som krydder eller i salater.

19. Russekål

Unge blader og skudd kan brukes i salater eller varmebehandles som kål.

20. Engkarse (Cardamine pratensis)

Blad og blomster kan brukes i salat, pesto eller som urtesmør. Har en kraftig smak.

Tips til sanking og bruk

Sank kun planter du er helt sikker på – noen forvekslingsarter kan være giftige.

Plukk unge blader og skudd for best smak og næringsinnhold.

Husk å høste bærekraftig: ta bare litt fra hvert sted, så planten får fortsette å vokse.

Norsk natur byr på et rikt utvalg av spiselige vekster, fra skogbunn til fjell og kyst. Med litt kunnskap kan du fylle kurven med gratis, sunn og kortreist mat – rett fra naturens eget spisskammer

Mer om
Hovedmedlemsskap i Sjamanistisk Forbund er gratis

Mer fra "

artikler

"

Se alle
artikler
14
.
04
.
2025
0
Gerðr
artikler
12
.
04
.
2025
0
Andvare
artikler
11
.
04
.
2025
0
Aurvandil
artikler
09
.
04
.
2025
0
Finngalken
artikler
06
.
04
.
2025
0
Eikþyrnir
artikler
03
.
04
.
2025
0
Horoskop April
artikler
02
.
04
.
2025
0
Sigdrivamål
artikler
31
.
03
.
2025
0
Niflheim
artikler
10
.
03
.
2025
0
Finn din stamme
artikler
06
.
03
.
2025
0
Voluspå
artikler
06
.
03
.
2025
0
Galdralag
artikler
01
.
03
.
2025
0
Galdrastafir
artikler
07
.
01
.
2025
0
Eldbjørgdagen
artikler
05
.
12
.
2024
0
Krampusnatten