Hva er kraftdyr og hjelpere ?

Hva er kraftdyr?

Kraftdyr også kjent som totemdyr er et uttrykk som stammer fra nyere tid og kommer fra Nord-Amerikanskmytologi. Men kraftdyr finner vi i mange kulturer.  I det norrøne er de gjerne kjent som Fylgje. I det samiske har de flere navn(Noaidegàssi (Gadze) eller Sueie er kanskje de mest vanlige. Disse kan ha form av både menneske og dyreham ( Og former som er delvismenneske og dyr). Slike hjelpeånder har forskjellige funksjoner, men fellesnevneren er at de er der for å gi lærdom, råd og veiledning.


Alle mennesker har kraftdyr. Ett er vi født med, og noen er med oss for kortere eller lengre tid. Kraftdyret som gjerne kommer under en trommereise er det dyret med de egenskapene vi trenger for å kunne overleve og fortsette vårlivssti videre.


Tidligere forstod vi at vi var bare en del av naturen, bare en liten del. Nå tror mange at mennesket er den største og viktigste delen. Vi er fremdeles bare en del av naturen, en del av moder jord, en del av det som er større en oss. Vi hadde respekt for naturen og drepte bare det vi trengte til mat og klær. Vi sløste ikke med ressursene våre. Vi respekterte liv og ånd og takket for at vi mottok liv, næring og det vi trengte. Vi var knyttet til den kraften dyreåndene hadde og vi forstod den kraften det lå i lærdommen deres. Det minnet oss om at alle dyr er våre søstre, brødre, venner og viktigst av alt lærere.

Hvert dyr har sin egen kraft og lærdom. Hvert kraftdyr velger en person de ønsker å følge, en venn. Du kan tenke at jeg har lyst på en ørn fordi den er kraftfull å tro at du kan velge de. Kraftdyret vil velge deg og bekjentgjøre sitt nærvær for deg, ikke omvendt. Alt du trenger å gjøre er å være litt oppmerksom. til deg vil gi deg kraft og visdom hvis du lærer deg å kommunisere med det. Det å ha ett kraftdyr betyr at du har noe å lære og du har også en kraftfull venn.

Hjelpere

Våre hjemlige mytologier og tradisjoner har mange hjelpere. De er gjerne kjent som småfolk, alver, nisser eller gufihtar og andre navn. Alle er de skapninger som har sameksistert med mennesket til alle tider. Holder vi oss inne med dem er de til stor hjelp for oss, men man bør ikke legge seg ut med dem. Til hjelperne hører også forfedrene til i sjamanistisk tradisjon. Hvert steg vi tar er støttet av slektsledd etter slektsledd med forfedre, derfor er det viktig å ivareta arven etter dem.

Mer om
No items found.
Hovedmedlemsskap i Sjamanistisk Forbund er gratis