Visjonssøken eller utiseta

Visjonssøken har tatt mange former opp igjennom årene, fra overlevelsestester, til pilgrimsferder og indre søken. En visionquest kan sette deg i kontakt med deg selv og åndeverdenen. Alle kan ha nytte av en slik søken. Du vil trenge å avgjøre visse ting før en visionquest. Hvor skal du dra, når vil du dra og hvor lenge skal du være borte?
Hvor du drar er viktig. Ett personlig kraftsted er det beste. Det bør også være ett sted hvor du ikke blir forstyrret. Hvor lenge du skal være borte spiller mindre rolle. Bare det er lenge nok. Noen ganger er en ettermiddag nok, noen ganger trenger man dager. Spør guiden din hvor lenge du trenger hvis du er usikker.

Det er viktig at du lar noen vite hvor du drar og hvor lenge du blir. Spørsmål på en visjonssøken er som regel om store problemer eller om livets store spørsmål.

Historisk sett fastet sjamanene før og under en søken, både for å rense seg og som offer for å vise at de tok det seriøst. Hard faste kan være skadelig for kroppen. Istedenfor foreslår jeg at du spiser mindre enn normalt i dagene før seremonien. Under selve questen skal du prøve å ikke spise noenting. Men drikk vann under selve questen, Hvis du må kan du også drikke litt fruktjuice. PRØV IKKE Å GÅ UTEN VANN. Vær sikker på at du har med deg nok vann til hele oppholdet. Hvis du har spesielle sykdommer, ta hensyn til dem.
Ta med deg så lite som mulig på en visjonssøken. Nok varme klær, ett teppe, tromme, og smudge. Ta ikke med deg ting som distraherer, bøker o.l.

Når du kommer til stedet ditt lag deg ett medisinhjul og sett deg i åndedøren. Lukk øynene og introduser deg og hils elementene og omgivelsene rundt deg. Bruk den tiden du trenger. Reis, dans, syng, lytt og lær. Hvis du ønsker det kan du prøve å holde deg våken under hele seremonien. På lange seremonier kan du sove noen timer, men prøv å sov minst mulig.

Se etter tegn fra åndene. De er som regel små, åndene trenger ikke å bruke slegge. Ett fugleskrik, ett besøk fra ett dyr kan ha stor betydning og mening i en visjonssøken. Ikke bekymre deg om du blir rastløs eller sulten, du kommer sannsynligvis til å være det og det vil plage deg. Det er en del av læringen. Ikke gi opp, opplevelsen vil være sterkere om du klarer det.

Når det er på tide å dra, sett området i nøyaktig samme stand som det var før du kom. Rydd opp søppel etter andre. Husk å takke åndene og guidene dine før du drar.

Svarene dine trenger ikke å være klare, det kan ta lang tid før du får klarhet. Husk at du får vite det du trenger å vite når du trenger det. Del gjerne det du opplever med folk som ikke dømmer deg, men du må ikke.

Mer om
Hovedmedlemsskap i Sjamanistisk Forbund er gratis