Tilberedning av skinn til trommer og mer

Jeg har fått mange spørsmål om hvordan man lager skinn til trommer,klær osv. Fra gammelt av ,særlig i nord, ble skinnet tatt av dyret og lagt flatt i snøen og gravd ned. Når våren kom og avdekket skinnet var som regel hårene løsna og lette å få av.

Andre metoder er å feste skinnet i en bekk/elv og la det ligge der til hårene løsna.Det tok gjerne flere uker avhengig av vanntemperatur og den metoden går ikke med reinskinn for di det flyter.

Den metoden jeg har brukt mest er å vaske skinnet i mildt lunka grønnsåpevann,legge det i en tett plastikksekk og legge det varmt(+ 20)  Gjentas hver dag! Etter ca en uke slipper håra fint. Man kan bruke kjemi(kalk) for å fjerne håra men bakdelen ved det er at skinnet blir noe porøst og oppsvulmet. Når håra er fjernet er igrunn skinnet klart til å brukes på tromme.

Dersom man vil bruke det til klær eller andre ting må man garve det. Når man tar skinnet av et dyr starter en ensymprosess med det samme. Kan man holde samme temperatur og fuktighet på skinnet som det var på dyret er skinnet hårløst på 48 timer.

Det gjelder å få stoppet denne prosessen.

Det gjøres på mange måter.  Fra gammelt av ble skinnet strekt i en ramme og skrapet med en skrape til det var helt rent for kjøtt rester og hinner. Det ble deretter tørket(i ramma) Hjernemasse og varmt vann ble rørt  sammen og når dette var passe lunka ble skinnet sausa inn med dette.Når skinnet så var passe tørt ble det strekt og dradd over en stokk for å få det mykt. Til slutt ble det røyka og dradd mer for å få det helt mykt. Fordelen ved denne metoden er at man da har et skinn som tåler vann.

En annen metode er jo å bruke bark av diverse tre. Selje er en fin måte. Man lager da først vannet med å ta en halv bøtte med seljebark og fylle denne med vann.Kokes eller trekkes. Barken siles av og man blander  en halv bøtte av dette med en halv bøtte vann. Skinnet legges i og røres hver halvtime de første timene. Etter ett døgn kan man forsiktig øke styrken på blandingen. Skjær forsiktig i kanten på den tykkeste delen av skinnet for å se om det er gjennomgarvet.

Kvitgarving er den raskeste og letteste måten:

-  250 g kalialun

-500 g salt  

-10 liter vann.

Skinnet legges i ,røres og ligger  ca ett døgn. Alle metoder krever strekking om man vil ha skinnet mykt. Dette kunne lett blitt en hel bok men om noen  lurer på noe så ta kontakt

Mer om
Hovedmedlemsskap i Sjamanistisk Forbund er gratis

Mer fra "

artikler

"

Se alle
artikler
02
.
07
.
2024
0
Sjeletap
artikler
19
.
06
.
2024
0
Nordisk Åsatru
artikler
27
.
03
.
2023
0
vakttelefon
artikler
28
.
09
.
2020
0
Reinens horn
artikler
12
.
08
.
2020
0
Månen
artikler
25
.
05
.
2020
0
Svettehytte