Feiring av sommersolverv på mågerø på Tjøme

Nå er det sommersolverv og den lengste dagen i året, sola snur og dagene blir kortere igjen . Litt historikk «I oldtidens Europa var midtsommer, eller sommersolverv, en viktig ildfest. Enkelte kilder forteller at landsbyboere pleide å lage store hjul av høy og strå. Stråhjulene ble tent på og rullet utfor en åskam, for å symbolisere den synkende fasen av solens syklus.

En annen skikk gikk ut på at bønder tente fakler og vandret i samlet flokk rundt åker og eng. Dette skulle jage vekk drager og negative ånder, som kunne påvirke avlingenes vekst og spre sykdom blant beboerne i området. Dragen er, interessant nok, blitt et symbol for elementet ild, som er sommersolvervets element.

Den aller vanligste måten å markere midtsommer på for våre forfedre, og denne skikken henger igjen den dag i dag, var å tenne store bål. Gjerne på toppen av åskammer, eller i nærheten av vann. Båltenningen var en felles sosial aktivitet, og alle i nærområdet ble oppmuntrert til å bidra til bålet med kvister, stokker, høy, strå eller lignende. Når bålet brente ut tok folk vare på de glødende restene, og gravde dem ned i jorda i nærheten av hjemmene sine. Det hendte at de plasserte en glo i åkeren eller i ildstedet i hjemmet også. Dette var var en symbolsk handling – å så sola, eller å så varmen – slik at den skulle spire og vokse mot nye varme tider, selv om lyset var på hell og høst og vinter på vei»

Bli med å feire med oss ,seremonileder Finn Bugge vil holde seremoni og vi sitter en meter fra hverandre og det vil bli anledning til å grille etterpå , så ta med - mat / drikke - tromme ,rasle og godt humør .arrangementet er rus - og alkohol fritt .

Vei beskrivelse kjør mot Tjøme ta av mot mågerø etter brua og kjør ca 2 km så står det mågerø og det er siste huset ved enden av veien som er vakta og en snu plass , vi vil være i bakhagen usjenert og fin plass. Velkommen
Mvh Anne Cath , Finn og Karl

Hovedmedlemsskap i Sjamanistisk Forbund er gratis